Animacije

Seznam bibiliograbije animacij zajema le VHS kasete in DVD zgoščenke, ki jih je bilo mogoče kupiti v prosti prodaji pri nas ali v tujini.

Najlepši slovenski risani filmi

Risanke Puščica (1960), Kurir Nejček (1961), Zimska zgodba (1962) so nastale v studiih Viba filma, kjer je Miki Muster sodeloval kot glavni risar in animator.

Risanka Puščica govori o dečku, ki dobi ob koncu šolskega leta za nagrado lok in puščico. Ker živi v mestu, mu nikjer ne dovolijo streljati in ga nenehno preganjajo. Na koncu si vseeno prisluži nagrado za zadetek.

Risanka Kurir Nejček govori o pastirju – partizanskem kurirju Nejčku, ki preko dneva pazi na živino na planini in opazuje gibanje nacistov, ponoči pa o novostih obvešča partizane. Film je izdelan v čast 20. obletnice vstaje jugoslovanskih narodov.

Risanka Zimska zgodba govori o Vrabcu, vernemu prijatelju Sneženega moža, ki ga preganja črni maček. S pomočjo Snežaka, Vrabec pretenta in kaznuje mačka.

Medij: VHS
Leto: 1997
Režija in zgodba: več avtorjev
Jezik: Slovenski
Dolžina risank: 42 min (6 risanih filmov)
Naslovi epizod:

 • Kurir Nejček
 • Deteljček
 • Kovček
 • Puščica
 • Zimska zgodba
 • Hribci – zajtrk

Knax

Risanke o otroškem varčevanju “Knax” so nastale sredi 80ih letih prejšnjega stoletja, ko je Muster živel in delal v Münchnu. Risanke so bile izdelane za Deutsche Sparkasse. Risanke se dogajajo na majhnem otoku Knax, ki premore eno vasico, v kateri živita glavna junaka, otroka, Didi in Dido. Zraven vasice stoji grad Fetzenstein. V gradu živi zloglasni Fetz in njegova tolpa nepridipravov. Miki Muster je popolnoma samostojno narisal prve štiri risanke.

Risanka Der rote Strumpf (Rdeča nogavica) govori kako Fetz s svojo tolpo skuša ukrasti neki vaščanki rdečo nogavico z vsemi prihranki. Kraja spodleti, denar pa namesto da ga še naprej hranijo v nogavici, odnesejo v banko.

Risanka Kein Sonnenschein für Fetzenstein (Ni sonca za Fetzenstein) govori o neuspešnem popravilu strehe na gradu Fetzenstein.

Risanka Ganz schön aufgeblasen (Prav lepo napihnjen) govori o krajah Fetza in njegove tolpe z balonom. Ker tolpa želi ukrasti preveč stvari, se jim zaradi prevelike teže ne uspe dvigniti in zbežati.

Risanka Gaukelei ums liebe Geld (Prevara za ljubi denar) govori kako skuša Fetz preoblečen v čarovnika s čarovniškim trikom ogoljufati prebivalce otoka Knax.

Medij: VHS
Leto: 2005
Režija in animacija: Miki Muster
Jezik: Nemški
Dolžina risank: 33 min (5 epizod)
Naslovi epizod:

 • Der rote Strumpf (Rdeča nogavica)
 • Kein Sonnenschein für Fetzenstein (Ni sonca za Fetzenstein)
 • Ganz schön aufgeblasen (Prav lepo napihnjen)
 • Gaukelei ums liebe Geld (Prevara za ljubi denar)
 • Beraubte Räuber (Oropani ropar)

Mordillo

Risanke “Mordillo” so nastale v letih od 1976 do 1981, ko je Muster živel in delal v Münchnu. Guillermo Mordillo mu je takrat podelil ekskluzivne pravice za risanje filmov po njegovih predlogah, v obliki kratkih šal, ki so jih sestavljale dve ali tri sličice. Risanke so komične zgodbe, v katerih je glavni junak sanjač, ki po svetu hodi miže in ne govori. V zgodbah pogosto nastopajo tudi živali (žirafe, polži, krave, prašički, …).

Skupno je bilo narisanih za približno 300 minut risank Mordillo. Posamezna risanka je dolge od 20 sekund do 1 minute. Risanke so bile prvič predstavljene v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja na Festivalu risanega filma v Cannesu, kjer so doživele ogromen uspeh.

Medij: VHS
Leto: 1998
Zgodba: Guillermo Mordillo
Režija in Produkcija: Manfred Schmidt
Jezik: Nemški
Dolžina risank: 105 min

In der Arche ist der Wurm drin

Risanka “V barki je črv” je nastala leta 1988, ko je Muster živel in delal v Münchnu. Muster je pri projektu sodeloval kot eden izmed petih glavnih animatorjev, čeprav med napisi zaveden le kot risar. V risanki je animiral orla, medvede, tjulne, mravlje, termite v skupni dolžini 15 minut.

Vsebina risanke je povzeta po zgodbi Noetova barka, ko Noe naroči izdelavo barke in sestavi seznam parov živali, ki jih bo vzel s seboj in jih tako rešil vesoljnega potopa. Vendar pa pri sestavljanju seznama ni bil dovolj pazljiv in ni upošteval, da se nekatere živali prehranjujejo z lesom. Na začetku na vseh štirih palubah barke prevladuje mirno vsakdanje življenje. Postopoma pa začne barka propadati in se podirati. Rjavi medved nehote pristane nadstropje nižje, zaradi česar se med potniki pojavi vse več dvomov. Glavni osumljenec je lesni črv Willi in njegova družina. On nenazadnje živi v lesu barke od samega začetka gradnje. Tako se začne lov na Willija. Vendar Willi je nedolžen. Z veliko poguma in pomoči njegove družine uspe najti prave krivce in nevtralizirati škodo.

Medij: VHS, DVD
Leto: 1988, 2006
Producent: Willi Benninger, Ute Koll, Michael Schoemann
Režija in zgodba: Wolfgang Urchs
Jezik: Nemški
Dolžina risanke: 81 min

https://www.youtube.com/watch?v=iWfaKp4tPjg

Nick Knatterton

Risanke “Nick Knatterton” so nastajale od konca 70ih do sredine 80ih let prejšnjega stoletja, ko je Muster živel in delal v Münchnu. Risanke so komične detektivske zgodbe o detektivu Nikolausu Kunu Freiherrju von Knatterju. Zgodbe so povzete po stripih Manfreda Schmidta, ki so izhajali v 50ih letih prejšnjega stoletja in so dosegli izjemen uspeh na nemško govorečem področju. Miki Muster je narisal vseh 15 risank o slavnem detektivu.

Nick Knatterton je zasebni detektiv, ki je vedno oblečen v zeleno karirasto obleko s kapo in kadi pipo. Primere rešuje z eleganco, z občutkom in z iznajdljivostjo. Je strah in trepet nepridipravov in ljubljenček žensk, zelo nabrit in nepremagljiv. Nick Knatterton pogosto začne svoje dedukcijske zaključke z besedo “Kombiniram” (v nemščini: “(Ich) kombiniere!”, literarno: “Sklepam!”), ki ji sledi razlaga sklepanja. Prav ta beseda je postala njegov zaščitni znak.

Medij: VHS, DVD
Leto: 2001
Režija in zgodba: Manfred Schmidt
Jezik: Nemški
Dolžina risank: 190 min (15 epizod)
Naslovi epizod:

 • Kennen Sie Nick Knatterton? (Poznate Nicka Knattertona?)
 • Freitags immer (Vedno v petek)
 • Die Geheimnisse der Alibi-Bar (Skrivnosti Alibi-bara)
 • Türen, Täter und Tresore (Vrata, storilci in trezorji)
 • Miezen, Macher und Moneten (Mačke, maherji in denar)
 • Spesen, Spinner und Spione (Hrana, zanesenjak in vohuni)
 • Bargeld, Betten und Brillanten (Gotovina, postelje in briljanti)
 • Die ferngelenkte Superbiene (Super čebela na daljinsko upravljanje)
 • Ballermänner und Computer (Pihalnik in računalnik)
 • Sammler, Fälscher und Ganoven (Zbiralec, ponarejevalec in lopovi)
 • Der kriminelle Brühwürfel (Kriminalna jušna kocka)
 • Ein Kopf fiel in die Themse (Glava je padla v Temzo)
 • Greifer, Girls und Grand Hotels (Čeljusti, dekleta in grand hoteli)
 • Moden, Maler und Modelle (Moda, slikar in modeli)
 • Finten, Flirts und Filmemacher (Zvijače, flirti in filmar)

Sorodne povezave