Lakotnik

angleško ime: Hungerpot
hrvaško ime: Gladuš
madžarsko ime: Falankocska
nemško ime: Nimmersatt

Lakotnik je je eden izmed treh protagonistov v seriji stripov Dogodivščine Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika, ki ga je Muster ustvaril takoj za Zvitorepcem.

Lakotnik je volk in je izmed trojice največji požeruh in lenuh, zelo preprost, marsikdaj neumen, zaradi česar se redno znajde v težavah. Ima nadnaravno sposobnost, ki mu omogoča sporazumevanje z živalmi. Obvlada nekaj judo prijemov in je vedno pripravljen na pretep. Njegova posebnost je, da ne zna plavati. Rad je obkrožen z lepimi in mladimi ženskami. Ker ni rad vezan je samski in brez redne službe. Živi v stari bajti, ki se mu pogosto podre na glavo.

Lakotnik je bi v prvih stripih negativec, vendar se je bralcem tako priljubil, da je postal pozitiven junak. Z leti je po priljubljenosti presegle celo glavnega junaka Zvitorepec. Razlog za njegovo priljubljenost je verjetno v tem, saj so se bralci z njim identificirali. Ni bil preveč pameten, pa mu je kljub temu vedno vse uspelo.

Lakotnik se je od prve upodobitve do njegove zadnje upodobitve 23 let kasneje stilsko najbolj spremenil. V prvih zgodbah je tako upodobljen s peresom kot visok, grdi in negativen volk, kasneje pa s čopičem kot debel, bolj prijazen in pozitiven.

Naslovi stripov v katerih nastopa

Sorodne povezave